Hoe zet je een succesvol referral recruitment programma op?

Het opzetten van een succesvol referral programma begint met het stellen van duidelijke doelen en richtlijnen. Hier zijn enkele tips om u te helpen een programma op te zetten dat werkt:

1. Specificeer welke soorten kandidaten gezocht worden:

Geef medewerkers duidelijke richtlijnen over welke soorten kandidaten gezocht worden, zoals specifieke vaardigheden of ervaringen. Dit helpt medewerkers om gerichter te zoeken naar geschikte kandidaten.

2. Maak het gemakkelijk om aanbevelingen te doen:

Zorg dat het proces om een referral te doen eenvoudig en snel is. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld een online formulier te gebruiken waar medewerkers hun aanbeveling kunnen invullen.

3. Beloon medewerkers voor succesvolle aanbevelingen:

Beloon medewerkers voor het succesvol aanbevelen van kandidaten. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld geld te geven of cadeaubonnen. Dit helpt om medewerkers gemotiveerd te houden om kandidaten aan te bevelen.

4. Betrek medewerkers actief bij het wervingsproces:

Betrek medewerkers actief bij het wervingsproces door bijvoorbeeld hen te vragen om feedback te geven op cv’s of om mee te doen aan gesprekken. Dit helpt om medewerkers gemotiveerd te houden en zorgt ervoor dat zij zich eigenaar voelen van de vacatures.

5. Communiceer regelmatig met medewerkers over de status van hun aanbevelingen:

Houd medewerkers op de hoogte van de status van hun aanbevelingen. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld e-mails te sturen of door een online systeem te gebruiken waar medewerkers de status van hun aanbevelingen kunnen volgen.

Als u deze tips opvolgt, zal uw referral programma waarschijnlijk succesvol zijn en zal het u helpen om gekwalificeerde kandidaten aan te trekken en te werven. Vergeet niet om het programma af en toe te evalueren, en aan te passen waar nodig.